Willem Jacob Herreyns

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 28 jan 2021 om 02:08 (Tekst vervangen - ". Z" door ". Z")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Biography of a famous painter and Academy Director in Mechelen
De Willem Herreynsstraat in Mechelen, naar de Vaart toe

Willem Jacob Herreyns werd geboren te Antwerpen op 10 juni 1743 en overleed er op 10 augustus 1827. Hij is de zoon van Jacob III Herreyns, schilder en decorateur, en zijn oom is Willem (Guillaume) Herreyns, beeldhouwer. Zij worden beschouwd als Willems eerste leraren, die hem inwijden in de Rubensiaanse traditie, alhoewel Willem Jacob Herreyns zijn schildertechniek verder perfectioneerde aan de Academie van Antwerpen, onder leiding van oa Balthazar Beschey.

Mechelen

Nadat hij in 1764 de directeur vervangen had van de Antwerpse Academie, de Antwerpse kunstschilder A. C. Lens (1739-1822), richtte Herreyns in 1771-72 de Mechelse Stedelijke Academie op. Tot aan de Franse Invasie onderwees hij in Mechelen een aantal kunstvakken. Na die paar decennia, waarin ook zijn zoon Emmanuel-Joseph geboren werd, werd Willem Herreyns opnieuw aangesteld tot directeur van de Antwerpse Academie.

Enkele van leerlingen waren Gustaaf Wappers en Antoine-Joseph Wiertz.

Praalwagens

In 1771 contacteerden de jezuïeten Willem Herreyns om praalwagens te ontwerpen voor de grootse Sint-Romboutscavalcade bij de milleniumherdenking van 1775 voor de patroonheilige van Mechelen. Ook hun fervente tegenstanders, de oratorianen, ijverden bij de Stad om de prestigieuze organisatie toebedeeld te krijgen, al lieten die over hun betreffende voorstellen lange tijd weinig van zich horen. Naar de door de jezuïeten voorgelegde bedoelingen van de elf triomfwagens, tekenden de frisse directeur van de Academie en beeldhouwer Pieter Valckx er acht in detail uit en voor de meest buitengewoon prachtige – en dure – werden bovendien de uitwerkingsplannen voorbereid. De bouw ervan werd aangevat nadat met beroep op de ambachten de financiering rond leek, in juni 1772. Ook voor alle of sommige van het bijzonder groot aantal gelegenheidstriomfbogen, namelijk elf, waaronder de Cavalcade hoorde te passeren, maakte Herreyns ontwerpen. Aangezien de opdrachtgevende orde door de zwaar onder internationale druk gezette paus werd afgeschaft in 1773, is duidelijk dat de uiteindelijke eer haar rivaal, het jansenistische 'Oratorie', te beurt viel.[1][2]

Een door de Stad Mechelen gepubliceerde tekst: "De cavalcades waren religieus, maar in 1838 kwam daar verandering in. Mechelen heeft een rijk verleden en alle helden uit zijn geschiedenis werden op praalwagens gezet. De Berthouts als heren van Mechelen. De Bourgondische Hertogen, Maximiliaan en Margareta van Oostenrijk, kunstenaars en geleerden, de aartsbisschoppen enz. De wagens werden ontworpen door vooraanstaande kunstenaars als J. Vervloet en W. Herreyns.", lijkt te stellen dat ontwerpen van Herreyns elf jaar na zijn dood zouden gereden hebben in de Hanswijkcavalcade van 1838, net als die van de toen aktieve schilder Jan Vervloet.[3]

Sint-Janskerk

In de Sint-Janskerk in Mechelen vinden we enkele van zijn werken: Johannes de Doper in de woestijn, uit 1813, en De Heilige Franciscus van Assisi, datum onbekend. Dit laatste schilderij is een gift van Pastoor Voet, uit 1838, aan de kerk en is vermoedelijk afkomstig uit een door het Franse Revolutionair bewind geforceerde openbare verkoop van een kloosterinboedel.

Varia

Externe links

Bronnen

  1. Bellon, Marc. De eerste bouwplannen van de wagens – 1773. Mechelen anno 1746 -1794. Auteur op blog.seniorennet.be (2007-06-18).
  2. Stroobants, Bart. Heldhaftig Mechelen – Lamot 8 april 2010 (Pdf). Stedelijke Musea Mechelen; Erfgoedcel Mechelen. Nagezien 2013-05-09. "Willem Herreyns: ontwerpen voor praalwagens en praalbogen, 1775."
  3. Mechelse helden op praalwagens (tentoonstelling Galerij CG). Stad Mechelen (2012). Nagezien 2013-04-18.

Voetnoten