De Verloren Zoon

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 3 feb 2021 om 23:55 (Tekst vervangen - "nr. " door "nr. ")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Famous former brown pub
Bar Popular, waar vroeger De Verloren Zoon was

Bezig met het laden van de kaart...

De Verloren Zoon in Mechelen was een befaamd café op de Vismarkt. Inmiddels werd de horecazaak omgevormd en herdoopt.

Vroege geschiedenis[bewerken]

Het pand was in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw een volkscafé, genaamd De Ster.

In 1968 startte Edmond Roman ('Zwarte Monne') er een soort nachtclub met de naam Psychedelic die evenwel met heel beperkte middelen was ingericht. Het meubilair bestond uit kerkstoelen, die Monne aan 5 frank (0,12 euro) per stuk had gekocht en aan plafond geniete verfrommelde aluminiumfolie moest het psychedelisch effect verhogen. De zaak ging vrij vlug op de fles.

Midden 1969 begonnen Theo Dams en Rob Feremans de glitter van de psychedelica af te breken en openden zij, in november 1969, hun bruin café met de naam De Verloren Zoon. Goedkope spaghetti, boterhammen met spek en zwarte en witte pensen stonden op het menu. Ook was er verse soep en goedkope koffie te verkrijgen, voornamelijk voor studenten.

Al vlug kreeg het café de naam een hippiecafé te zijn, waar tonnen drugs verhandeld werden. In die periode was het hebben van lang haar een symptoom voor drugsverslaving, aldus de goegemeente. Hierdoor vaardigden in Mechelen het Scheppersinstituut en de Ursulinnenschool een verbod uit tegen De Verloren Zoon, met het gekende omgekeerde effect. De kroeg werd hierdoor voor een deel van de Mechelse jeugd en vrijwel al wie zich kunstenaar noemde the place to be. Rob Feremans bedacht de buiten op de ruit geschilderde mededeling "Dit is 1 kafée", die alle voorbijgangers meteen opviel.

In 1970 trok Rob zich terug uit de zaak en begon met Etienne Meylemans een cafeetje aan het Zennegat, met de naam Haken en Ogen en in 1971-72 liet Theo Dams De Verloren Zoon over aan Colletje en Wilfried.

Bodo Van de Voorde[bewerken]

Later trok Bodo Van de Voorde bij Colletje in en met dit stel kende De Verloren Zoon de gloriejaren van de 'alternatieve' Vismarkt. Bodo was van in 1975 een van de stuwende krachten achter de eerste Dijlefeesten en zanger van de Kadullen. Rond 1980 had het tweetal een café op de meer mondaine Wollemarkt overgenomen en het tot Klapgat hernoemd; meteen was en bleef die in de voorgaande jaren erg kalme zaak een der populairste cafés. Vanaf 1998 baatte Bodo nog negen jaar het cafeetje in het domein van de eertijdse Abdij van Roosendael te Sint-Katelijne-Waver uit tot hij in 2007 op pensioen ging. Zijn carrière als flegmatieke links-anarchistische, anti-royalistische en muziekliefhebbende cafébaas bouwde hem een stevige quasi legendarische reputatie in Mechelen op.[1] In februari 2014 raakte publiek bekend dat Bodo's levenseinde amper op zich liet wachten.[2] Hij overleed op 6 juni 2014 op 72-jarige leeftijd. Burgemeester Bart Somers: "Met zijn scherp maatschappelijk engagement dwong Bodo mij en vele anderen na te denken over de politieke vanzelfsprekendheden waarmee ik was opgegroeid. Hij leerde mij dingen in vraag te stellen, kritisch te zijn. Mechelen verliest een monument."[3]

Anno 2010 is in het gebouw aan de Vismarkt het café Bar Popular gevestigd.

Filmlinks[bewerken]

De Kadullen: Den Boemlala


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Bodo: "Een goede cafébaas is iemand die een goed café houdt." Interview. Roosendael sinds eeuwen Jaargang 27 nr. 3 (Nieuwsbrief najaar 2007)
  2. Smets, Jan & bloggers. Bodo, peetvader van alternatieve Vismarkt-generatie schreeuwt Woord en Brand, vanaf 2014-02-05. Mechelen Blogt. Nagezien 2014-02-19.
  3. Mechelen verliest monument: Bodo Van de Voorde (72) overleden. Het Laatste Nieuws (regio Mechelen) (2014-06-10).

Voetnoten[bewerken]