Thomas More Hogeschool

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Catholic university college in Mechelen
LogoThomasMore.png
Logo Thomas More

<googlemap version="0.9" lat="51.023514" lon="4.487014" zoom="16" width="400"> (Z) 51.023554, 4.488215 Campus Zandpoortvest (H) 51.022481, 4.487902 Campus De Ham (K) 51.02406, 4.485091 Campus Kruidtuin </googlemap>

De Thomas More Hogeschool is een hogescholengroep met afdelingen in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. Hij is voortgesproten uit een fusie van Lessius (Lessius Antwerpen, Lessius Mechelen en Instituut De Nayer) met de Katholieke Hogeschool Kempen. In 2013 worden de academische opleidingen binnen Thomas More in de KU Leuven geïntegreerd, waardoor Thomas More zich uitsluitend op de professionele richtingen toelegt. Net als haar voorgangers maakt de Thomas More Hogeschool deel uit van de associatie van de KU Leuven.

Voorgeschiedenis

Voorheen was deze hogeschool te Mechelen bekend onder de naam De Ham, die verbintenissen had met enkele opleidingen aangeboden in Coloma, en later de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM). In 2010 gingen de Katholieke Hogeschool Antwerpen en het Instituut De Nayer in de Mechelse buurgemeente Sint-Katelijne-Waver met de KHM in zee met de slogan Lessius is More. Twee jaar later fuseerde men met de Katholieke Hogeschool Kempen. Deze "monsterformatie van hogescholen" in de provincie Antwerpen zou voortaan de naam "Thomas More" dragen.

Omwille van de vakantie werden studenten pas na hun terugkeer in september over de wijzigingen geïnformeerd, wat niet bij iedereen in goede aarde viel. Op 9 oktober, bij de academische opening die door 500 personen werd bijgewoond, werd het nieuwe logo gelanceerd.

De naamkeuze is een eerbetoon aan de Brits katholiek staatsman Thomas More, net zoals de katholieke theoloog Leonardus Lessius (Lenaert Leys) een eerbetoon kreeg in 2010.

Mechelse afdeling

De afdeling in Mechelen heet Thomas More Mechelen.

De bekendste campus, aan de Zandpoortvest, heet Campus De Vest, waar de opleidingen bedrijfsmanagement, lerarenopleidingen en de opleiding verpleegkunde plaatsvinden. Daar zijn ook de campusshop en de bibliotheek van de hogeschool gevestigd. Het relatief nieuwe complex van de hogeschool is modern, sober en praktisch. De architectuur van het gebouw is vooral gefocust op beton en glas.

Campus De Ham, ook gelegen aan de Zandpoortvest, heeft als adres het Raghenoplein. In dit gebouw vind je de opleidingen communicatiemanagement, office management en journalistiek.

Campus Kruidtuin omvat het "Toerismegebouw", waar studenten toerisme en recreatiemanagement hun opleiding volgen, en het "Kruidtuingebouw", voor studenten informaticamanagement en multimedia.

Op de Zandpoortvest ligt ook nog Campus Lucas Faydherbe, de thuishaven van de opleiding interieurvormgeving.

Campus De Nayer ligt in Sint-Katelijne-Waver en is gastheer voor de bacheloropleidingen technologie en het departement industriële ingenieurswetenschappen.

De sociale dienst van de hogeschool heet STIP, met studentenantennes op elke campus en een centraal kantoor aan Zandpoortvest 11.

De directie en algemene diensten zijn gevestigd in de gebouwen aan Zandpoortvest 13.

Zie ook