Rombout Nicolaas Van den Eynde

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 11 feb 2021 om 05:51 (DEFAULTSORT:VANDENEYNDE, ROMBOUTNICOLAAS. Bronnen & Voetnoten syntax std. Elementair geredigeerd, al zie ik niet in waarom Gerard van den Daele zo speciaal is uitgelicht.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif An 18th century priest, canon and chronicle writer from Mechelen

Rombout Nicolaas Van den Eynde, geboren te Mechelen op 4 januari 1697 en er overleden op 30 januari 1765, was een priester, kanunnik, kroniekschrijver en letterkundige.

Biografie[bewerken]

Rombout Nicolaas Van den Eynde studeerde aan het Mechelse seminarie. Hij werd aangesteld tot onderpastoor in het Oostvlaamse Schorisse. Een tijd later werd hij benoemd tot kanunnik in Mechelen, waar hij verbleef tot aan zijn dood.

Van den Eynde schreef een Mechelse kroniek, die tal van onderwerpen vanaf het jaar 1700 tot 1765 behandelde. Hij werkte ertoe samen met de Mechelse historicus graaf Ferdinand Ghisleen Cuypers, kleinzoon van de Mechelse historicus Daniel Frans Cuypers, en met de Mechelse kanunnik en historicus Cornelius van Gestel.[1] Tijdens zijn leven bestonden enkel Van den Eyndes handschriften, doch zijn kroniek werd postuum in druk uitgegeven onder de titel ‍'Provincie, stad ende district van Mechelen, opgeheldert in haere kercken, kloosters, kapellen, godshuysen, gilden, publieke plaetsen als oock alle opschriften, grafschriften, enz'‍ door de drukker-boekverkoper J. B. Jorez te Brussel in 1770.[2] In dit boek vindt de lezer ook informatie over de Mechelse edelman en politicus Gerard van den Daele (p. 112).

Literatuur[bewerken]

Een biografie van Rombout Nicolaas Van den Eynde is opgenomen in het ‍'Biografisch woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche letterkunde'‍ van F. Jos. Van den Branden en J. G. Frederiks.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]