Ring

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 10 jan 2021 om 16:03 (Na zoek en vervang ~title= door <!--~title= nu de bijhorende herkenbare eindtag END20210109multimaps--> toegevoegd. Inhoud ervan naar bijschriften onder multimaps.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Inner and (incomplete) outer ring roads of Mechelen
Op de kruispunten R6 met de N1 en de N14 gebeurden in het verleden spijtig genoeg vele dodelijke ongevallen.

Mechelen heeft twee ringwegen (singels/randwegen): een binnenring om de stad en een gedeeltelijke buitenring; respectievelijk de R12 en de R6.

Binnenring (R12)[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...

De kleine ring of binnenring van Mechelen, officieel
de R12, blijft ten zuiden van de Afleidingsdijle. Met
langsheen deze laatste tevens de noordelijke straten
vernoemt men tevens de vesten en ook wel de Vest
maar zowel een in context nogal duidelijk deeltraject
kan men 'de vest' noemen
.

De kleinste ring wordt ook de vesten genoemd, vermits het traject van de verdwenen stadsmuren en -gracht gevolgd wordt. Voor Mechelen worden de Latijnse termen intra muros en extra muros nog geregeld gebruikt naargelang een locatie zich binnen dan wel buiten de vesten bevindt. Voor diegenen die de stad niet zo best kennen, zal de ringweg te herkennen zijn als de R12. De volgende straat- en pleinbenamingen vindt men op de R12:

Ook als vest genaamde doch rustiger straten, vindt men langsheen de Afleidingsdijle aan overzijde: de Frans Halsvest tegenover de Zwartzustersvest en de Keldermansvest tegenover de Edgar Tinellaan. Dit buitentraject wordt verlengd door de kalme, voor auto's doodlopende Begijnenweide, met halverwege voor wagens slechts via een buitenwaartse parking een doorsteek naar de Guido Gezellelaan.

Plannen 2020[bewerken]

Naar aanleiding van het nieuwe stationsproject zij de werken voor de aanleg van de Tangent, die de binnenring hoort te ontlasten, aan de gang . Men streeft ernaar om de binnenring minder druk, groener en veiliger te maken. Het plan om de R6 te verlengen kadert dan ook binnen het gehele project. Tegen de periode 2015-2020 zouden alle infrastructuurwerken af moeten zijn.

Buitenring (R6)[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...

De grote "ring" of buitenring van Mechelen, officieel de R6.
Het gedeelte vanaf de Mechelsesteenweg tot en met de N15 is de
geplande maar onvoltooide verlenging. De E19 en de R6 vormen
samen geen ring maar slechts een hyperbool omheen de stad.

De buitenring van Mechelen is een ringweg die de stad in het noorden ervan ontsluit. Deze 'ring' omsluit de stad verre van helemaal, maar de R6 verbindt wel de snelweg E19 met de Mechelse Veilingen (gelegen in de buurgemeente Sint-Katelijne-Waver), waar een handvol bedrijven in de groentesector gevestigd zijn. Ook de Antwerpsesteenweg (N1) en de Liersesteenweg (N14) worden door deze weg gekruist.

Vanuit Antwerpen via de E19 kan men de ringweg bereiken door de afrit Mechelen-Noord te nemen (afrit 9), een stukje richting centrum te rijden via de N16 en door de afslag naar Sint-Katelijne-Waver te nemen. Er zal R6 aangegeven staan.

De R6 loopt gedeeltelijk over de grens met Mechelen en Sint-Katelijne-Waver en loopt oostwaarts na de spoorwegbrug volledig over Katelijns grondgebied. Deze stopt in een T-kruising met de Mechelsesteenweg (dus te St.-Katelijne-Waver).

Plannen[bewerken]

In de loop van de jaren '90 en 2000 werd er flink gediscussieerd over de verlenging van de buitenring, aangezien men oorspronkelijk van plan was deze weg verder uit te bouwen tot en met de Putsesteenweg (N15) in Bonheiden om zo Mechelen te ontlasten van het verkeer uit Putte en Heist-op-den-Berg, dat de snelweg wil bereiken. Het verlengstuk tot aan de N15 zou een tweevaksbaan met rotondes worden.

Inmiddels zijn de plannen uitgewerkt en is na jaren werkzaamheden met de slotfase in 2019 het verlengstuk tot de N15 vrijwel voltooid. De N105 (Heisbroekweg) sluit op de R6 aan met een royale voor opliggers geschikte rotonde eronder. De kruisingen met de N1 en de N14 werden in een latere fase aangepakt.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Het Firmament vermeldt als adres 'Brusselpoort – Hoogstraat 83'. Dit laatste is niet de locatie van het poortgebouw, dus geldt daarvoor 'Brusselpoort' als adres.