Pierre François Xavier de Ram

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door CartoonistHenning (overleg | bijdragen) op 28 dec 2011 om 21:50 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Pierre François Xavier de Ram''', geboren te Leuven in 1804 en aldaar gestorven in 1865 was een Leuvense seculiere kanunnik en historicus. Hij werd als eerste [[wp...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Pierre François Xavier de Ram, geboren te Leuven in 1804 en aldaar gestorven in 1865 was een Leuvense seculiere kanunnik en historicus. Hij werd als eerste rector magnificus van de Katholieke Universiteit Mechelen en van de KUL.

De Ram ging eerst naar het seminarie van Mechelen, waar hij in 1827 priester werd. Hij gaf er les en werd archivaris van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. In deze periode was Willem I der Nederlanden aan de macht en deze probeerde de macht van de clerus zo veel mogelijk te beperken. De Ram probeerde hier als religieus wetenschapper tegen in te gaan, waarbij hij zich vooral baseerde op 18de-eeuwse werken.

Verder was hij een actief bestrijder van het protestantisme in de Nederlanden, onder meer door de publicatie van werken zoals de Levens van de voornaemste Heyligen en roemweerdige peersonen der Nederlanden. Daardoor verwierf hij ook faam als hagiograaf.

In 1816 had de Nederlandse vorst de universiteit van Leuven opnieuw geopend als rijksuniversiteit. Dit was natuurlijk een doorn in het oog van het katholieke establishment. Onder leiding van de Ram werd er daarom in 1834 een katholieke universiteit te Mechelen opgericht. Maar reeds in 1835 werd de Leuvense rijksuniversiteit opgeheven, zodat de Ram, benoemd als rector magnificus, de Mechelse universiteit weer naar Leuven kon brengen. Hij bleef er rector tot aan zijn overlijden in 1865.

In de Belgische revolutie was de Ram actief om een Rooms-liberale coalitie te verenigen tegen de Nederlandse vorst. Een politieke ambitie na de onafhankelijkheid had hij echter niet. Hij wilde zich immers volledig op zijn academische loopbaan gooien.

Literatuur

  • J.-J. THONISSEN, de Ram (Pierre-François-Xavier), in Biographie Nationale de Belgique, T. 5, col. 650-670.
  • Victor DE BUCK, Monseigneur de Ram, recteur magnifique de l'Université catholique de Louvain, Paris, éditions Charles Douniol, 1865.

Bron