Felix De Smedt

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 15 feb 2021 om 00:32 (Tekst vervangen - "==Voetnoten‍==" door "==Voetnoten==")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Combat sportsman in Mechelen

Felix De Smedt, geboren te Schelle op 16 augustus 1923 en overleden te Mechelen op 2 augustus 2012, was een meester in de gevechtssporten, met een zwarte gordel judo en jiujitsu. Op 20 mei 1946 stichtte hij de eerste judoclub in België.

In 1941 maakte Felix De Smedt kennis met judopionier Erich Rahn ‍(de) in Berlijn en besloot hij een eigen club te starten in Schelle. Deze club was gekend onder de naam Judo & Jiu-Jitsu Academie Bushido-Kwai. Later volgden er afdelingen in Boom, Willebroek, Heist-op-den-Berg, Weerde en Berlaar. In 1951 opende hij een club in Mechelen, met lokaal achtereenvolgens in de Zilveren Beiaard in de Onze-Lieve-Vrouwestraat (14 maart 1951), te Dijle 3 (1 september 1951), Stationsplein 3 (15 september 1952) en gedurende vele jaren in het gebouw inmiddels gekend als de Oude Zwemdok (sinds 1956).

In 1953 stichtte Felix De Smedt de Judoclub Arsenaal Mechelen in de schoot van de Sportbond en stond in voor de opleiding van de Arsenalers.

Felix De Smedt onderwees judo aan duizenden volwassen, vrouwen, kinderen, kampioenen en studenten en dit over een periode van 65 jaar. Van 1954 tot het einde van zijn loopbaan als politie-inspecteur, trainde Felix De Smedt ook het Mechels politiekorps.

In november 1996 verleende zijne Majesteit de Koning de Mechelse Judo-Karate Academie Bushido-Kwai de titel ‍'Koninklijk'‍.

In 2012 werd de sportzaal in de Donkerlei te Mechelen volledig gerenoveerd. De gevechtssportzaal aldaar werd vernoemd naar Felix De Smedt.

Filmlinks[bewerken]

Bushido-Kwai Mechelen


Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]