Duiven

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 16 feb 2013 om 17:44 (Merkwaardig: in lijst "Niet-gecategoriseerde pagina's" hoewel (ten onrechte) in Cat:Beroemdheden - nu maar in cat:Allerlei. Helpt nogmaals 'Pagina opslaan'? Dat hielp meermaals!)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Pigeons in Mechelen
Duif.png

Duiven in Mechelen? Voeder ze niet! Het zijn dieren die heus wel hun eigen weg naar voedsel zoeken!

Probleem[bewerken]

Duiven in Mechelen zijn zo talrijk dat ze een plaag vormen voor mensen, bewoners en mensen die terrasjes doen. Men kan het tegenovergestelde ook beschouwen, gezien de stedelijke groei in de laatste eeuwen, die de reden is waardoor het dier bedreigd werd. Desondanks heeft het zich flink aangepast aan het stadswezen en geniet het volop van het geproduceerde afval dat de milieuonvriendelijke, consumerende mens op straat werpt. Zo voelt deze dieren zich veilig, vreest het geen natuurlijke vijanden en beschikt het over onderdak in tal van overdekte nissen. Het is kortom gezegd een optimale en ideale habitat voor het bestaan van de duif, tegenover survival of the fittest-toestanden waarin het zich voorheen, in een bosrijke omgeving, bevond. Daarom is de duif in de stad erg tam geworden en schrikt het weinig of niet bij lawaai.

In deze ideale omstandigheden kunnen de vraatzuchtige diertjes zich zonder vele problemen voortplanten en vormen ze een plaag.

De meeste klachten gaan dan ook over:

  • de uitwerpselen
  • dode, overreden (en rottende) duiven
  • de duif als storend element op bijvoorbeeld een terras
  • het algemeen over de weelde van duiven die het stadsbeeld overheerst

Voorkomen[bewerken]

Duiven hebben, sinds mensenheugenis, altijd bestaan. Vooral komen ze voor in stedelijke omgevingen waar veel afval (en dus ook voedsel) te vinden is. Men treft ze aan in gematigde klimaten, waar ze ook het ganse jaar blijven. Aan de kust zullen eerder de meeuwen de overhand nemen. Maar deze vogel heeft ook met hetzelfde fenomeen (het verworden tot tamme beesten) te maken: de vis maakt plaats voor het afval. Dus wat de rol van de mens betreft, gaat vele Europese steden aan.

Links[bewerken]