Drabbrug

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 14 feb 2021 om 23:49 (Tekst vervangen - "==Voetnoten‍==" door "==Voetnoten==")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A minor bridge across one of the restored city canals in Mechelen
Drabbrug in het zicht van de locatie van de destijdse Melaanbrug

De Drabbrug (of Drabstraatbrug)[N 1] te Mechelen vormt sinds 2007 het einde van de Drabstraat en komt uit op de straat Melaan.[1] Ze ligt over het toen aangelegde kanaaltje, ook Melaan genoemd, dat een deel van de loop van de vanouds Nieuwe Melaan geheten vliet volgt. Een pompinstallatie verzekert verversing van het wateroppervlak, dat overloopt in de overwelfde vliet.

Recht tegenover de Drabbrug is een doorgang tot het beperkt toegankelijke woon- en handelserf De Lindepoort,  dat uitkomt Onder-den-Toren. Vanaf een dertigtal meter ten zuiden van het voor auto's slechts in de richting Drabstraat berijdbare bruggetje, kreeg de sedert 1913 overwelfde Melaanvliet geen 21e-eeuws oppervlaktewatertje.[1] Het in tegenovergestelde richting te benutten eindje straat dat er de Drabstraat rechtstreeks met de Persoonshoek verbindt, verving de voormalige Melaanbrug. Het verdere vliettraject naar de Dijle toe bleef onbebouwd en is nog herkenbaar tussen vleugels van het seniorencomplex Hof van Villers.

Bronnen[bewerken]

  1. 1,0 1,1 De Nieuwe Melaan. De vlieten - projecten. Stad Mechelen. Nagezien 2019-03-11.

Voetnoten[bewerken]

  1. In maart 2019 bleek voor de Drabbrug nog geen officië‍ le benaming voorhanden. Hoewel rond die tijd de dienstperiode van de Melaanbrug uit mensenheugenis verdween, herinnerden tal van Mechelaars zich wel de nog ruim een halve eeuw overgebleven arduin en reeling aan haar zuidzijde. Men kan geen locatieverwarring vermijden door van een 'Nieuwe Melaanbrug' te spreken vermits ook de oude brug over de Nieuwe Melaan lag. De brug is openbaar domein doch de benaming van de er tegenover liggende site zou privaatrechtelijk kunnen bepaald en dus gewijzigd worden; bovendien is of wordt 'De Lindepoort' allicht een taalfout aangezien de tussen-n ontbreekt (lindeboom en de delen ervan krijgen die niet maar een lindendreef zou die zelfs in oudere spellingen hebben gevergd). 'Linde(n)poortbrug' zou trouwens een hele mondvol wezen en in navolging van Koe(i)poortbrug laten tobben welke radiaalstraat in godsnaam Linde(n)straat zou hebben geheten. Vermits de brug een verlenging is van de welbekende Drabstraat, is een vlot te localiseren, ondubbelzinnige en korte naam voorhanden, welke eraan herinnert dat die straat echt wel verder reikt dan haar dubbele huizenrij.