Torenwachter

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif Tower keeper of Saint Rumbold's in Mechelen
Sint-Romboutstoren
bij de gelijknamige kathedraal

De torenwachter van de Mechelse Sint-Romboutstoren verzorgt er het interieur van. Vermits er geen lift is, mag men aannemen dat die stadstechnicus zeer goed weet dat er 514 treden tot aan de voet van de Skywalk zijn. Het schip van de metropolitane kathedraal daarentegen, is geen eigendom van de stad zodat deze daartoe geen eigen personeel inzet.

Jobinhoud[bewerken]

  • Onderhoud van de twee beiaarden en de uurwerkinstallatie
Torenwachter Nick Vanhaute uit Haacht, uurwerkmaker van stiel, oversteeg de normale taakomschrijving: Hij herstelde het torenuurwerk uit 1527. De erdoor aangedreven beiaardautomaat, gekend als de rammel vermits die van langsom zo was gaan klinken tot hij in 1966 dan maar stilgelegd werd, kon aldus in 2009 heropgestart worden. In augustus 2013 werd Vanhaute opgevolgd door Pieter Janssen. Ten gevolge van een paar defecten lag van in 2014 de rammel maandenlang stil en jarenlang produceerden ook de zes luidklokken stilte, behoudens onder strikt toezicht van Janssen bij uitzonderlijke gelegenheden.[1] Vanhaute werd na vijf jaar afwezigheid opnieuw aangesteld, onder meer om zijn kennis en ervaring nogmaals voor Mechelens luidste tijdmechanisme in te zetten. Sinds november 2019 klinken weerom 8 keer per uur klokkendeuntjes.[2] Vanouds noemen Maneblussers alledaagse tijdstippen als "'t halfke van halfzes" en "'t halfke na den zevene" (5u.22'30'‍' en 7u.07'30'‍'). Torenwachter Vanhaute had een jaar besteed aan de herstelling van de bronzen speeltrommel uit 1736, waarop voor de uren, de halfuren, de twee (overige) kwartieren en de vier 'halfkwartieren' aparte muziekstukjes geprogrammeerd kunnen worden door muzikaal en technisch vakkundig pinnen op de nodige plaatsen in de rijen gaten te stoppen opdat de juiste beiaardklokken op de exact goede momenten aangeslagen worden.
  • Algemeen onderhoud
  • Camerabewaking
  • Wisselen van vlaggen bovenop de toren
  • Schilderwerken
  • Poetsen van trappen
  • Contact met toeristen ‍[3]

Uren en loon[bewerken]

In principe werkt de torenwachter van Sint-Rombouts van negen tot vijf maar Vanhaute startte geregeld al om halfacht ’s morgens en werkte door tot zes of zeven uur ’s avonds. Begin 2013 lag zijn loon rond de 1.329 euro netto.[3]

Filmlinks[bewerken]

Torenwachter Sint-Rombouts — 16 maart 2009


Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]