Station Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Mechelen's railway station.
Het Mechelse spoorwegstation in Expo '58 stijl aan het Koning Albertplein

Bezig met het laden van de kaart...

Hoofdingang van het stationsgebouw in Expo '58 stijl

Het spoorwegstation Mechelen-Centraal of NMBS-station Mechelen,[N 1] met dagelijks duizenden reizigers, ligt aan het Koning Albertplein. Fietsstallingen zijn er aan die voorzijde binnen en aan de achterzijde overdekt buiten. In de aan beide uiteinden van buitenaf direct toegankelijke gang die tot de 10 sporen leidt, zijn snacks en broodjes te verkrijgen en een ruim cafetaria is vanuit de grote inkomhal bereikbaar. In Mechelen ligt ook het kleinere station Nekkerspoel.

Geschiedenis[bewerken]

De Mijlpaal
Op 5 mei 1835, toen de eerste publieke treinrit op het Europese vasteland een feit werd, was er nog geen sprake van een station. De trein hield zelfs halt vóór de Leuvense vaart. De brug (niet de huidige vierendeelbruggen) was pas een jaar later, in april 1836, klaar voor gebruik. De Mijlpaal, vanwaar alle spoorafstanden berekend werden, staat vandaag op de rotonde voor de ingang van het station; het spoormuseum De Mijlpaal werd ernaar genoemd.

Hub
Mechelen werd gekozen als middelpunt van een toen toekomstig stervormig spoorwegennet: zuidwaarts naar Brussel, Wallonië, het Groothertogdom en Frankrijk, noordwaarts naar Antwerpen en Nederland, westwaarts naar Gent, West-Vlaanderen en de kust, en oostwaarts naar Leuven, Luik, de Oostkantons en Duitsland. Een aftakking Kontich - Lier bracht de Kempen dichtbij. Het netwerk vanuit Mechelen spreidt zich ook in de richtingen van Sint-Niklaas, Halle, Elsene[N 2] en sinds 2012 via een nieuwe lijn tot de luchthaven 'Brussel Nationaal' te Zaventem.

Het Arsenaal, steeds de voornaamste landelijke werkplaats van de Belgische spoorwegen, bevestigt ook heden de belangrijke en centrale spoorwegfunctie van Mechelen in België.

Koningin Victoria
In 1843, 1845 en 1858 bezocht de Britse koningin Victoria België. Zij en koning Leopold I ontmoetten mekaar telkens te Mechelen, waar ze per trein waren aangekomen.[1]

Voorstelling van de
nieuwe stationsomgeving,
Kunstmarkt 2011

De Expokoorts
In 1837 werd het eerste station opgetrokken. Het was een simpel neoclassicistisch gebouw dat werd gesloopt in 1855. Dit station werd vervangen door een imposant eclectisch gebouw met ijzeren spanten, volgens de plannen van de Brusselse architect Charles-Emile Janlet in 1888. Een grote beglaasde hal (die zelfs groter was dan het huidige centraalstation van Antwerpen) met ijzeren spanten overspande vijf sporen met drie perrons. Dit station werd getroffen door een luchtbombardement in 1944. De constructie werd uiteindelijk terug afgebroken in de periode 1958-1960 op vraag van de burgemeester. De man wilde namelijk een stuk wereldtentoonstelling van 1958 in Mechelen brengen door het gebouw te vervangen door een moderne constructie in Expostijl, ontworpen door architect Van Meerbeeck en uiteindelijk voltooid in 1959. Dit is het gebouw dat er vandaag de dag staat. Het is puur functioneel wat de stijl betreft: het gebouw heeft doorgaans rechthoekige vormen en eentonige patronen. Ook de combinatie van gordijngevels en zichtbaar beton is niet onopvallend.

De nabije toekomst
Het station in Expo '58-stijl zal afgebroken worden en tegen 2021 moet het nieuwe stationsgebouw operationeel zijn. Deze investering gaat gepaard met de ontwikkeling van de Arsenaalsite en het ingrijpende Tangentproject, waartoe de werken werden aangevat.

Adres[bewerken]

Station NMBS - Koning Albertplein 2 - 2800 Mechelen

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Mobiliteitsjournaal november 2013
Het station krijgt voeten 2019-2020


Vierendeelbrug over de Vaart 2010
Stationsproject 2010
Stationswerf juni 2014


Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen deel 9n, pp 278 e.v.
  • Malines Jadis & Aujourd'hui, pp 48 e.v.
  1. Diverse bloggers. 180 (reacties vanaf 2014-10-10 21:48). Mechelen Blogt. Nagezien 2014-11-28.

Voetnoten[bewerken]

  1. De NMBS gebruikt als stationsnaam steevast 'Mechelen', dus ook op de perrons en in de spoorgidsen, en tal van anderen volgen. Zeer veel instellingen en firma's refereren evenwel naar 'Mechelen-Centraal' of 'Mechelen Centraal'. Op een advies als "Stap af in Mechelen" vraagt men geregeld "Mechelen-Centraal of Mechelen-Nekkerspoel?" vermits een term als 'hoofdstation' of zo niet gebezigd wordt. Toch is 'centraal' veeleer misleidend want het NMBS-station Mechelen-Nekkerspoel ligt merkelijk dichter bij de Grote Markt en de oriëntantiebaken Sint-Romboutstoren.
  2. Het NMBS-station 'Etterbeek' ligt ondanks die naam op grondgebied Elsene en ook dichter bij het centrum daarvan.