Overleg:Winketkaai

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Winketkaai is geen 'neighbourhood'. Het is ook geen haven, en is dat nooit geweest: alle kaaien vormden evenzeer de haven van Mechelen: Bij de voormalige kolenhandelaar Verlinden op de Winketkaai werden net zo min boten gelost als voor diens buur, zetelmaker Cammers; wel werd iets minder dan een eeuw geleden nog steenkool gelost aan 't Veer ofwel de Tichelrij; de Haverwerf en de Zoutwerf waren sinds die tijd net zo druk in gebruik als haven als de Winketkaai: nooit meer. Aan de straat met naam Dijle, heeft men tenminste een soort jachhaven (een havendienst die verdween van de Keerdok: na stopzetting van de auto-assemblage lagen er wat jachten en afgedankte woonboten aan die kaai).

Dit artikel beschrijft de Keerdok, (of schijnt die te willen beschrijven). De Winketkaai daarentegen, is net als de andere voormelde kaaien doodgewoon een straat. Zelfs de Grieks-restaurantboot verdween er.

De Winketkaai is nooit synoniem geweest van de Keerdok. Men kan er nog eerder het Rode Kruisplein als synoniem bij vermelden: de activiteiten aldaar door Becquet Beton maakten langer gebruik van de Dijle dan die van Becquet-Eekelaers aan de Winketkaai. De derde kaaimuur van de keerdok heeft geen naam en werd laatst industrieel benut door Mercedes. Dat was nog net voor Piscaer tussen de oude Winketbrug en 't Veer ermee ophield zijn schroot via boten te transporteren. Daar had ie wel mee gewacht tot het dure viaduct nét klaar was, zodat men al veertig jaar nutteloos een hoog traject op onze vesten moet trotseren. Met ook de toegang tot de sluizen wat later potdicht afgesloten, kunnen alle zwakke weggebruikers sindsdien de pot op... pardon, het viaduct, maar ik zou dan dat eerste verkiezen. De bewoners van de Winketkaai (Nee! Die wonen niet op een boot!) rijden net als die uit de achterliggende wijk noodgedwongen met de wagen naar de Delhaize, Aldi, enz.

Dit artikel is beveiligd zelfs voor netjes ingelogde gebruikers, een schande voor een zulk abominabel slecht doordacht onding. Dit wordt best hernoemd (moved) naar 'Keerdok', met een eenvoudige vermelding van de kaaien. [Zie echter 2012-07-12 15:10 (UTC=CEST-2)]
SomeHuman 2012-07-11 23:33 (UTC=CEST-2)

  • In het artikel wordt Becquet Beton aan de Winketkaai geplaatst. Noppes: De Winketkaai is aan de overzijde. Dat bedrijf ligt wel aan de Keerdok, inzake Rode Kruisplein 8.
  • De kleine foto vermeldt in het artikel als onderschrift: "Winketkaai in 1908". Noppes: De foto toont evenmin de Keerdok, heeft niets met dit artikel te maken. De foto toont slechts Mechelen intra muros, wijl Winketkaai en Keerdok extra muros liggen. De titel van het bestand van de foto bevat wel de term 'Winket'...
  • Dat brengt me bij het onzinnige hoofdstuk 'Etymologie' in het artikel, dat de term "winket" verklaart. De Winketkaai had nooit een winket. De kade en later de (verdwenen) brug zijn genoemd naar de aloude Winketpoort, één van de allerbelangrijkste van de stad en mét winket.
  • Die kleine foto uit 1908 werd genomen vanaf de Winketbrug en toont stukjes van de steunpunten met slechts uiterst rechts een piepklein stukje Dijle (in richting Kraanbrug). De waterloop recht voor daarentegen, was een vlietje dat net achter de huizen van de Plankstraat liep: de Melaan; de driehoekige open plek tussen de vliet en de rivier was van de firma Janssens, althans in 1906. Zie Vermoortel Frans (samensteller). Het Mechelen van Toen Uitg. Marc Van de Wiele, Brugge 1984 p. 134 foto nr. 226 met bijschrift. Deze laatste foto toont een boot op de Melaan, dus nóg een stuk van de Mechelse Haven.

SomeHuman 2012-07-12 11:39-12:09 (UTC=CEST-2)

P.S. pagina Keerdok bestaat reeds, en is niet bepaald een voorbeeld van volledigheid. Aangezien de beveiliging van pagina Winketkaai daarnet verlaagd werd, hevel ik wat tekst naar die eerste over, en ik pas voor de laatste de inhoud aan het onderwerp aan.
SomeHuman 2012-07-12 15:10 (UTC=CEST-2)