Overleg:Olifantsbrug

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken

Sjabloon:Bruggen in Mechelen[bewerken]

Een beetje overbodig, dat bruggensjabloon, want reeds aanwezig onder "categorieën". --Gimycko 10 feb 2013 20:57 (UTC)

De Cartoonist geeft in het sjabloon toch wel een overzichtelijker voorstelling. Ik splitste 'Vliet' nog op in 'Oude Melaan' en 'Nieuwe Melaan' omdat er nog een aantal bruggetjes vergeten waren en het lijstje bij 'Vliet' dan erg lang werd. Ook zijn er veel Mechelaars die wel enkele namen van de voormalige bruggen kennen, maar het valt niet mee ze te situeren; dan helpt die opsplitsing en die bood meteen de gelegenheid de bruggen telkens in volgorde van benedenloop naar bovenloop te zetten. Een categorie levert slechts alles door mekaar zodat men vrijwel elk artikel zou moeten openen om wat wijzer te worden.
SomeHuman 2013-02-11 02:22 (UTC=CEST-2)
Ja, het is een fijn overzichtje. Ik was de rest niet vergeten, alleen moest ik het wel even gaan opzoeken | Cartoonist | Contact | 11 feb 2013 03:25 (UTC)
Toch vergaten we er allebei nog eentje: de private Brug der Minderbroeders, tussen Minderbroedersbrug en Melanebrug.
SomeHuman 2013-02-11 15:44 (UTC=CEST-2)

Den Olevant[bewerken]

Ik heb een probleem: de bouwaanvraag uit 1817 voor de (gevel van) huis Den Olevant, vermeldt in handschrift links bovenaan niet alleen letterlijk die naam voor het huis, maar ook "aan de Olef;antsche brug" — het karakter dat ik hier voorstel met ";" kan ik niet thuisbrengen. Dat wil zeggen dat het huis naar de brug genoemd werd, en niet omgekeerd zoals de artikeltekst zegt, ofwel was die bouwaanvraag slechts voor een nieuwe gevel van een reeds bestaand huis bij die naam. Welke zijn de oudst gekende vermeldingen van 'Olifantsbrug' en van huis 'de Olifant' en tot wanneer luidde de brugnaam nog uitsluitend 'Hondsbrug'? Een derde mogelijkheid, namelijk dat de handgeschreven vermelding pas veel later aangebracht zou zijn op die tekening, toen de nieuwe brugnaam al ingeburgerd was geraakt, dient uitgesloten omdat de handtekening van de eigenaar/bouwheer J.F. Boels er meteen onder staat. Wat gaf dus de naam waaraan?
SomeHuman 2013-02-11 07:37 (UTC=CEST-2)