Overleg:Nekker (waterduivel)

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken

Nekker (sage)[bewerken]

@Gimycko: Enerzijds is Mechelen Mapt een encyclopedie. Dat is m.i. geen verzamelbundel van uitgebreid weergegeven sagen. Anderzijds was de in het artikel weergegeven 'sage' verre van de algemene versie over de Nekker (Sint-Rombout leefde trouwens lang voor de ook op die webpagina van de auteur beschreven [mij niet eerder bekende] legende 'Oude Rode Ogen' van de Nekker). Bovendien was dit een integrale letterlijke overname van een oorspronkelijke tekst van een nog niet (sedert lang) overleden persoon, zodat die tekst auteursrechtelijk beschermd is. Zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, mag die in geen geval aldus op Mechelen Mapt gepubliceerd worden. Ik herschreef (beknopt) het artikel, ditmaal in de meer algemene betekenis van de Nekker. De eerder even hier verschenen (ongewone) sage, wordt nu gepast summier omschreven en er is een link naartoe beschikbaar. De artikelnaam is gewijzigd zodat meteen duidelijker is wat voor mythische figuur de Nekker is.

Het hoofstuk 'Sagen over de Nekker' is bedoeld om onderscheiden sagen beknopt te beschrijven, waarbij een link (eventueel in de relevante met indexje gekoppelde bronvermelding) naar een extern aan Mechelen Mapt voluitgeschreven versie kan verwijzen.

De voormelde tekst vermeldt ook historische gegevens met betrekking tot Nekkerspoel (prauw,...). Het zou allicht interessant zijn, vanuit tab 'geschiedenis' van Nekker (waterduivel), jouw versie aan te klikken en die historische informatie over te zetten naar het artikel Nekkerspoel. Ik zou het zelf doen, maar dat artikel is heden in zulk erbarmelijk beknopte staat, dat vooreerst de meer belangrijke geschiedenis van de wijk (vanaf haar ontstaan, als in voormelde tekst "in de prille middeleeuwen een welvarende wijk, met haar eigen schepenbestuur etc", tot bouw van het station, ontlasting van verkeer via de baan langs De Nekker,...) erin dient te komen. Ik schreef ooit een (tamelijk beknopt) artikel Nekkerspoel op de Engelstalige Wikipedia (inmiddels door anderen licht bijgewerkt) en ook de Nederlandstalige heeft een artikeltje Nekkerspoel. Uit die Wikipedia-artikelen kan men zeker een en ander opvissen voor ons artikel Nekkerspoel; ik heb er momenteel geen tijd voor.
SomeHuman 2014-06-13 02:18-11:46 (UTC=CEST-2)