Overleg:Jean en Corneille Tuerlinckx

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Arrows[bewerken]

@SH :
In Historie van de klarinet van Daan Kuiper worden "bogen" vernoemd als onderdeel van de klarinet : "... De snorrende pees van de pijl en boog is de oervorm van de snaarinstrumenten..."
Dit zullen vermoedelijk de "arrows" zijn. --Gimycko 5 dec 2014 07:24 (UTC)

Ik zag nog geen snaren op een klarinet en bovendien zijn arrows pijlen, die men net niet afschiet als men die oervorm betokkelt. Van iemand die pakweg klavecimbels zou maken, zou men trouwens ook niet stellen: "Hij maakt klavecimbels en toetsen". Geen enkele andere bron leek iets over 'arrows' te zeggen en je interpretatie als of 'vertaling' tot 'bogen' wordt nergens ondersteund. Ik vermoed dat de houtdraaier (‍gedocumenteerde "tourneur de bois") spijlen voor trapleuningen en stoelen draaide, in den beginne en voor de dagelijkse kost. Een vertaler van een door ons niet op het Internet gevonden Nederlandstalige tekst over de "maker van klarinetten en spijlen" vroeg: "What's 'spijlen' in English?" en hij kreeg het antwoord "Arrows!" van iemand die "What's 'pijlen' in English?" meende gehoord te hebben. Wedden dat de tweede eerst de wedervraag had gesteld: "With ee-aye or aye-djay?"...?
SomeHuman 2014-12-05 17:16 (UTC=CEST-2)
@ SH :
Ik ben geen klarinettenspecialist. Maar vermoedelijk zal het wel een onderdeel, ondersteuning of facet zijn (of zijn geweest) van het instrument. Your guess is as good as mine.
Misschien is er een klarinetbouwer in de zaal. --Gimycko 5 dec 2014 17:28 (UTC)
Die zou er geen tijd aan verspillen en dus spoelen bogen en kleine spullen weg en spelen we met spijlen. Zoek eens op wat "menuisier" wil zeggen, naast houtdraaier de stiel van Jean Tuerlinckx - volgens degelijke bron. Hij is dus niet begonnen met slechts klarinetten of onderdeeltjes ervan te maken. Men begint aan een klarinet door er een te draaien, waartoe men wel best eerst een pak ervaring opdoet, bijvoorbeeld met... Wat wordt er nog zoal gedraaid? Een foto bij 'Externe links' bewijst dat hij (ooit) wel degelijk ook koperen instrumenten vervaardigde, maar ook daaronder ken ik geen 'arrows'.
SomeHuman 2014-12-06 05:57 (UTC=CEST-2)