N109

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif Numbered regional road, exclusively within the boundaries of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Trajecten van de N109 (paars) — naast de E19 (rose) — en de N1 (rood) te Mechelen

De N109 is de enige gewestweg in Mechelen die de gemeentegrens niet overschrijdt. Hij verbindt de afrittencomplexen Mechelen-Zuid en Mechelen-Noord van de E19 zodanig dat hij die ook voor de locaties halverwege toegankelijk maakt. Deze weg loopt dan ook voor het grootste deel parallel en vlak naast de snelweg.

De N109 wordt gevormd door een reeks straten en banen: Helemaal in het zuiden van de industriezone Mechelen-Zuid voert vanaf de N1, die daar met de Brusselsesteenweg samenvalt, een kort eindje van de op/afrit B101 van de E19 naar het rondpunt bij Technopolis. De noordwestelijke afslag ervan is de Bedrijvenlaan, het eerste deeltje van de N109. Dan heet deze laatste, vlak naast de E19, Egide Walschaertsstraat tot aan de Hombeeksesteenweg en Uilmolenweg tot de Leuvense Vaart. Naast dit kanaal is hij een kort eindje van de Stuivenbergvaart en zwaait er tenslotte vandaan doorheen de Baroniestraat. Deze laatste twee straten en een stukje Gentsesteenweg (N16) vormen in het gehucht Battel een lus waarlangs men via de Blarenberglaan aan de overzijde van de Dijle het bedrijvenpark Mechelen-Noord bereikt. Aldus maakt de N109 deel uit van een belangrijke verbindingsweg tussen de bedrijventerreinen Zuid en Noord die zowel de N1 met de kleine ring (R12) als de E19 ontwijkt en dus bevrijdt van een overmaat aan zwaar verkeer.

Vermijdt men de afslag Blarenberglaan, kan men de E19 aldaar richting Brussel (hoewel onwaarschijnlijk gezien men uit het zuiden komt) of amper iets verder richting Antwerpen oprijden. Anders kan men de N16 nog af via een lus die bij de kruising met de N1, ditmaal in het noorden van Mechelen als Antwerpsesteenweg, uitloopt op de grote ring (R6) naar de Veilingen, de agro-industrie rond de groentenveilingen te Sint-Katelijne-Waver. Rijdt men daarentegen de N16 ten einde, dan komt men in het verlengde op de noordzijde van de kleine ring.

De bewoners van de deelgemeente Hombeek vinden dankzij de N109 vlot aansluiting in elke richting van de E19.