Mechelen in van alles

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A variety of things, facts and data of which the name includes 'Mechelen'
De Mechelen Inn in Delft

Dit artikel bevat allerlei dingen, feiten of gegevens waarin de naam 'Mechelen' voorkomt. Ze zijn her en der bijeen gesprokkeld door Mechelaars of door bezoekers en buitenstaanders die Mechelen Mapt hebben getipt.

Mechelen in buitenlandse benamingen[bewerken]

De Mechelen Inn[bewerken]

Het ouderlijk huis van de kunstschilder Johannes Vermeer (1632-1675) was de herberg Mechelen aan de Markt te Delft. Mogelijk bleef hij er nog enige jaren met Catharina Bolnes wonen na hun huwelijk in 1653.

S.S. Malines[bewerken]

Voor haar veerdienst tussen Harwich en Antwerpen legde de niettemin Great Eastern Railway geheten maatschappij begin de jaren 1920, in welke periode Britten Mechelen bovenal uit Franstalige publicaties en postkaarten kenden, drie nieuwe stoomschepen in, waaronder de S.S. Malines. In mei 1940 bracht dit vanuit Rotterdam onder Duits vuur 2.000 Britse burgers in veiligheid, maakte meerdere overvaarten om troepen te evacueren en redde de ochtend na de Belgische overgave van een voor de kust bij Nieuwpoort door de U-62 ‍(en) getorpedeerde Britse torpedobootjager 100 eerder opgepikte soldaten en bemanningsleden.[1][2][3]

Daarna als Her Majesty's Ship door de Britse marine ingezet om konvooien te helpen escorteren, kostte een in juli 1942 bij Port Said door een Duits vliegtuig afgeworpen torpedo de zeewaardigheid van de HMS Malines, die na een half jaar nog wel drijvend gemaakt werd en pas van begin 1944 voor trainingen diende bij Kabret aan het Grote Bittermeer op het Suezkanaal. In november '45 op sleeptouw genomen naar Hull, wachtte in 1948 slechts de schroothoop.[4]

Mechels snoepgoed[bewerken]

Mechelse Maantjes
 • Mechelse maantjes (chocolaatjes)
 • Mechelse torentjes (zandkoekjes)
 • Mechelse margrietjes (citroenkoekjes)

Mechelse asperges[bewerken]

 • Aspergesoort

Mechels witlof[bewerken]

Rassen[bewerken]

Zaadbedrijven brengen een groot aantal rassen en selecties op de markt. Bij de rassen kunnen we 2 types onderscheiden:

 • Mechels type: kort, buikig, vast, gesloten krop met flinke pit
 • Hollands type: langer, slanker, minder vast in de punt, kleinere pit, wat zoeter van smaak

Er zijn rassen die enkel geschikt zijn voor trek met dekgrond, rassen die geschikt zijn voor trek zonder dekgrond, en er zijn nog rassen die voor beide geschikt zijn. Tot de laatste behoren de nieuwste generaties F1 hybriden, waarvan steeds meer rassen op de markt komen. Verder is er nog onderscheid in vroege, middelvroege en late rassen.

Veel gebruikte rassen[bewerken]

Voor trek met dekgrond[bewerken]

 • Vroeg: Mechelse Vroege, Alba, Zoom F1, Focus F1
 • Middelvroeg: Edellof, Productiva, Trilof, Dalvia F1
 • Laat: Meilof, Producent

Voor trek zonder dekgrond[bewerken]

 • Vroeg: Mitiva, Zoom F1, Focus F1, Bea F1, Toner F1, Flash F1
 • Middelvroeg: Videna, Terosa, Mitado, Daliva F1
 • Laat: Carolus, Faro F1, Rinof F1

Mechelaars introduceerden tuinbouw in Denemarken[bewerken]

Katelijnenaar Willy Van Hoof onderzoekt momenteel samen met de Deense historica Lis Thavlov of het klopt dat Vlaamse immigranten een rol speelden bij het ontstaan van de tuinbouw in Denemarken. De Deense geschiedenis beschrijft hoe 'Hollanders' begin zestiende eeuw er de tuinbouw introduceerden. "Ik ben er echter zo goed als zeker van dat het Vlamingen waren, en dat gaan we bewijzen", klinkt het bij Van Hoof.

In 1514 huwde de Deense koning Christian II met de zus van Karel V, Isabella, die grootgebracht was aan het hof van Margaretha van Oostenrijk. Samen met zijn bruid liet Christian II ook een tweehonderdtal boerenfamilies overkomen omdat hij onder de indruk was van het tuinbouwsysteem in de Nederlanden. Het ging om 'Hollanders', afkomstig van 'Waterland'. In 1523 moest Christian vluchten omdat de Adel en de Kerk in opstand kwamen. Margaretha van Oostenrijk bezorgde hem onderdak in Lier.

"Dat Christian II in Lier gewoond heeft, is geweten", zegt Willy Van Hoof. "Zijn stamkroeg was De Valk en hij ging vaak jagen in de Kempen. De Deense tuinbouw kan echter niet ontstaan zijn met de hulp van Hollanders. In die tijd was er in Waterland zelfs geen tuinbouw. Omdat het Vlaanderen van Karel V nauwe contacten onderhield met de Deense Kroon, rees bij mij de vraag of hierbij geen Vlaamse hoveniers betrokken waren".

Van Hoof startte een onderzoek en verschillende bronnen bevestigden zijn vermoeden. "In het basiswerk voor landbouwgeschiedenis van Paul Lindemans staat dat het om mensen zou kunnen gaan uit het Mechelse", vertelt hij. "Ik heb meteen een Deense archivaris gecontacteerd en kwam zo bij Lis Thavlov terecht. Samen zijn we nu op zoek naar bronnen die het ultieme bewijs moeten leveren. Zopas was Thavlov op bezoek in de Midzeelhoeve. Ons onderzoek zou wel eens tot een baanbrekende publicatie kunnen leiden". De hoeve tussen Heisbroek en Elzestraat behoorde tot de aan Walem grenzende abdij van Rozendaal te Sint-Katelijne-Waver, die haar Mechelse refugie in de Bleekstraat had.

Mechelenburger[bewerken]

In december 2014 werd in de spiegeltent Mirage op de Mechelse Grote Markt de Mechelenburger voorgesteld. Beenhouwer Christophe en kok Gerbrecht, van Tømmer & Wood uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver, bedachten de op houtskool gerookte hamburger met een zacht smeuïg Mechels kaasje van kaaswinkel Schockaert op de IJzerenleen.[5]

Mechels klompje[bewerken]

Een Mechels klompje is een baksteen, die gevormd is met een mengeling van zuivere Kempische oud-kwartaire klei. De hoofdkleuren zijn een kleurenpalet van herbruiksteen. De steen is rood-oranje met grijs, beige en oker nuances. Naargelang het baksel zijn lichte schommelingen in kleur mogelijk.[6]

Dupliphot, made in Mechelen

Dupliphot in Mechels meubel[bewerken]

Net voor Wereldoorlog II ontwierp Gevaert-ingenieur J. Poels een toestel voor fotografische reproductie van documenten waarbij het ontwikkelen en fixeren geen donkere kamer vergde: een fotokopieerapparaat avant-la-lettre. De eerste proefmodellen werden in de eigen schrijnwerkerij gemaakt, de latere door een meubelmaker in Mechelen. De firma Gevaert legde in november 1939 Dupliphot als merk neer (en dit geldt nog voor contactbelichtingmaterieel van Agfa-Gevaert nv Belgium). Het Nederlands octrooi voor een "inrichting voor de gelijkmatige verlichting van een vlak" dateert van begin 1941. Handelsreizigers demonstreerden een klein model maar een eikenhouten bakbeest van 170 kilogram was ook leverbaar. Uiteindelijk verzorgde Océ-Helioprint de massaproductie.

Mechelse Singlebon[bewerken]

In juni 2017 ontvingen Mechelse alleenstaanden (singles) en eenoudergezinnen een kortingsbon ter waarde van 25 euro, waarmee het stadsbestuur de veelal minder koopkrachtige doelgroep iets wou gunnen.(bron?)

Mechelen in lied, theater, film tot soap[bewerken]

 • In augustus 2014 werd de track ‍'Mechelen'‍ van de Mechelse hiphopper King Regent (ook gekend als ‍'Doza'‍) uitgebracht.
 • Eind oktober 2016 stelde de Mechelse filmmaker Saïd ‍'Pita'‍ Aghassaiy de docu-film ‍'Stapelgek van M'‍ voor, met een rol voor tientallen professionele en gelegenheidsacteurs waaronder Loes Van den Heuvel, Jaak Van Assche, Dirk Tuypens, Walter Smits, Mike Alvarez, de Nieuwe Belg en burgemeester van ‍'M'‍ Bart Somers.

Klein-Mechelen in Klein-Brabant[bewerken]

Klein-Mechelen, tot 1803 nog in de parochie Puurs, is een gehuchtje in de deelgemeente Hingene(-Nattenhaasdonk) van Bornem, in Klein-Brabant. Mogelijk omwille van de zoutoverslag aldaar werd het genoemd naar de stad die zich gedurende eeuwen zoutopslag- en overslagrechten liet betalen. Anderen denken aan de vermeende al in Keltische tijd los van mekaar gegeven betekenis van vergaderplaats, meiveld (mahal). In de 10e eeuw bekwam de bisschop van Luik samen met de gekende Heerlijkheid Mechelen het Land van Bornhem maar al gauw viel dit laatste onder de Graaf van Vlaanderen.[7] In de jaren 1640 hoorde het kleine plekje Mechelen nog immer tot de Vlaamsekasselrij 'Bornhem' en schreef een cartograaf (hoewel er net genoeg plaats voor 'Kleyn' boven was) louter 'Mechelen', omgeven door 'De Lodder hey', 'Vlieten hey', 'Brander velt', 'de Volmarck', 'De Vorst', 'Kleyn Heyde' en een tipje 'Wilden Mans broeck'. Met een oppervlakte van ruw geschat 15 hectare niet eens een kwart procentje van de stad, is 'Klein' evenwel niet misplaatst.[8]

Literatuur:

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 1. (en) Harwich for the Continent. Harwich and Dovercourt. Nagezien 2018-02-20.
 2. (en) Perrin, David. Dunkirk - HMS Grafton. WW2 People's War. BBC Online Archive (2004-02-15). Nagezien 2018-02-20: Al lijkt dat hier eerder, de HMS Grafton zonk pas de ochtend van 29 mei.
 3. (en) Destroyers – World War 2. Harwich and Dovercourt. Nagezien 2018-02-20.
 4. (en) Robinson, George (ed.). GER ships – Malines. London & North Eastern Railway. Nagezien 2018-02-20.
 5. Christophe en Gerbrecht maken Mechelen-burger. Het Nieuwsblad (2014-12-22) Nagezien 2016-10-23.
 6. Steenbakkerij Floren
 7. Geschiedenis Bornem. Gemeente Bornem. Nagezien 2019-09-07.
 8. (lat) Sanderus, Antonius. (fig.) Castellanie Sive Baronat: Bornhemii - Accurata delmeatis. Flandria illustrata, sive Descriptio comitatus istius per totum terrarum orbem celeberrimi, III tomis absoluta p. 606. Cornelii ab Egmondt et sociorum, Köln ('Coloniae Agrippinae') (1641-1644). Nagezien 2019-09-07.