Jeroom van Busleyden

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Humanist scholar, statesman, diplomat and patron of learning at Mechelen
Berg van Barmhartigheid - Hof van Busleyden

Jeroom (of Jeroen) van Busleyden of gelatiniseerd Hieronymus Buslidius,[N 1] geboren te Aarlen ca. 1470 en overleden te Bordeaux in 1517, van een oud Luxemburgs geslacht uit Bauschleiden, was een vooraanstaand staatsman en diplomaat in de Habsburgse Nederlanden en mecenas. Al vroeg in zijn loopbaan was hij bouwheer van een uitermate prestigieuze vroeg-Renaissance residentie te Mechelen, alwaar hij zijn verdere leven vooraanstaande personen ontving en van waaruit hij met hen correspondeerde.

Jeroom van Busleyden liet in Mechelen een ruim en elegant palazzo bouwen, het Hof Van Busleyden, nabij zijn hoofdjob. Hij was lid van de Grote Raad van Mechelen, het opperste gerechtshof van de Habsburgers. Bovendien oefende hij kerkelijke functies uit en was hij schrijver en mecenas van kunstenaars en geleerden.

Samen met, onder meer, Erasmus stichtte hij het Drietalencollege in Leuven (een combinatie van Latijn, Grieks en Hebreeuws - ook Collegium Buslidianum genoemd), bedoeld om de bijbelstudie wetenschappelijker te maken. Ook was Jeroom van Busleyden verbonden aan de Hogeschool van Leuven (een kweekplaats van nieuw leven in wetenschap en kunst - er waren toen reeds 5.000 studenten in Leuven). Van Busleyden had in Italië gestudeerd.

Te Mechelen leidde hij, in zijn prachtig huis, het leven van een mecenas en humanist.

Ook Thomas More was een vriend. Diens Utopia werd in Mechelen aangevat en voor een flink deel geschreven toen hij in 1515 geruime tijd bij Busleyden verbleef, en verscheen in 1516 te Leuven. Later beschreef Sir Thomas de luxueus ingerichte residentie van Busleyden (in Ad Buslidianum de aedibus magnificis Mechliniae) en zijn collectie Romeinse muntstukken (in Nummis antiquis apud Hieronymum Buslidianum servatis).

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Niet al de hier voorhanden gegevens werden in dit artikel verwerkt; ook blijken sommige bronnen tegenstrijdig.

Voetnoten[bewerken]

  1. Naargelang de taal (of die van geraadpleegde bronnen), vindt men de voornaam Jeroen, Jeroom, Jerome, Jérôme, Hieronymus (varianten Hiëronymus, Hieronimus, Hiëronimus), en de familienaam Busleyden (Busleiden), Bauschleyden (Bauschleiden, Bouschleyden, Bouschleiden), Bauschelt of Buslidius, op zich of voorafgegaan door 'Van', 'van', 'von', 'de', 'zu' or 'vu' (ook mengvormen als 'Jeroom Busleyden' of 'Hieronymus van Busleyden'). In het Letzeburgs ziet men vooral 'Jérôme vu Bauschelt'; de plaatsnaam aan de oorsprong van de familienaam is in het Frans (en in het Engels) Boulaide maar het verband werd blijkbaar nimmer doorgetrokken tot de naam van Jérôme. De Latijnse voor- en familienaam wordt verbogen (bvb. ..."Hieronymum Buslidianum servatis")