Gustaaf De Bruyne

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif Biography of a famous painter from Mechelen
Oorlogsverdriet (Gustaaf De Bruyne)

Gustaaf ('‍Staf ‍') Christiaan De Bruyne, geboren te Mechelen op 12 januari 1914 en overleden te Poederlee op 13 augustus 1981, was een schilder, tekenaar, etser en burijngraveur. Van in 1979 was hij blind geworden.

Biografie[bewerken]

Zijn opleiding genoot hij eerst aan de Academie voor Schone Kunsten van zijn geboortestad en voltooide hij vanaf 1931 bij Gustave Van de Woestyne (1881-1947) en Jules De Bruycker (1870-1945) aan het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen, waar hij later zelf grafiekleraar werd.

In 1946 kreeg hij een aanstelling als leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, totdat hij in 1977 wegens ziekte met pensioen ging. Van in 1952 woonde hij in het achttiende-eeuwse huis 'Het Eendje' te Deurne maar verbleef vanaf 1962 veel in een verbouwde boerderij in het Kempische Poederlee.

Fantasmagorie[bewerken]

De Bruyne had een voorliefde voor symbolische taferelen, landschappen, naakten en portretten. Aanvankelijk expressionistisch, evolueerde hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een symbolistisch-pessimistische stijl. Vanaf 1945 werden zijn werken fantasmagorisch, met een profetisch karakter, gedomineerd door het thema van de voor zijn zelfvernietiging blinde mens. Zijn evenwichtige composities met poëtische meditaties over leven en dood ademen een beklemmende, surrealistische sfeer.

Glaceertechniek[bewerken]

De Bruyne beoefende ook de glacistechniek, waarbij kleurveranderingen ontstaan door steeds een verflaag over een reeds ingedroogd kleurvlak op het papier aan te brengen. De verf vermengt zich dus niet, maar door de transparante verflagen ontstaat een optische verfkleur. Zijn tekenstijl was verwant aan die van de oude meesters.

Varia[bewerken]

  • De Bruyne was lid van de kring ’t Getij.
  • Musea in Antwerpen, Brussel, Mechelen, Milaan en Lissabon hebben werken van De Bruyne.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]