't Veer

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf 't Veer)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Narrow street in the centre of Mechelen.
't Veer — Foto Karel Somers 3 jan 2012

Bezig met het laden van de kaart...

't Veer in Mechelen is een korte straat in het verlengde van de Nieuwe Beggaardenstraat. Ze begint ter hoogte van de Thaborstraat — waar onder meer de afbraak van het hoekhuis een private open parking creëerde — en eindigt aan de Binnendijle.

Een 35-tal meter hiervoor is links een zijstraat, de Dobbelhuizen, en rechts een recent parkeerplein (tot over de er al langer overdekte uitmonding van de Melaan) langsheen de rivier, het Tuinstraatje. Die naam had er ooit gegolden voor een steeg, die afgesloten was geraakt; het komt heden uit bij de hoek van de Guido Gezellelaan met de Plankstraat.

De bebouwing wordt overwegend gekenmerkt door nieuwbouwappartementen. Het herenhuis op het huisnummer 4 dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Vlak aan de Dijle staat een appartementsgebouw uit 1993-1995 met witte gevel, nr. 17-‍&21.

Geschiedenis[bewerken]

De plek die inmiddels tussen de Thaborstraat (vroeger Molenstraat genoemd) en de Dobbelhuizen ligt, werd vóór 1886 'Molenberg' genoemd, naar de nu verdwenen molen. Eerder leidde elders een 'Molenbergstraat' (ook 'Vestberg' geheten) naar een ophoging met molen juist ten zuiden van de huidige Korte Pennincstraat net binnen de stadsmuur aan de toenmalige Capucienenvest (Astridlaan). Het voormelde stukje van 't Veer heette vanaf 1886 nog enige tijd 'Galgenbergstraat', niet te verwarren met de nog bekende buurt Galgenberg extra muros aan de Galgestraat.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen - Stad Mechelen - 9n. Niet nagezien.

Voetnoten[bewerken]