Willem Reuter

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 29 sep 2016 om 02:09 (Info overnemen mag. Een artikel plaatsen door een tekst letterlijk te kopiëren is echter plagiaat en strafbaar!!!)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Social engager from Mechelen

Willem Jaak Reuter, geboren te Den Helder op 7 augustus 1854 en overleden te Mechelen op 28 december 1924, was een socialistisch voorman te Mechelen en uiteindelijk nationaal voorzitter van de toenmalige Belgische socialistische partij.

Door van Holland naar Mechelen te verhuizen, ontliep Reuter de militaire dienstplicht van zijn vaderland. In zijn als 'Meubelstad' bekende nieuwe thuisstad werd hij stoelenmaker en richtte hij in 1887 een stoelenmakersbond op. In 1888 werd in de Onze-Lieve-Vrouwestraat een lokale socialistische ziekenbond opgericht, waarbij Reuter in 1890 toetrad. Na enkele maanden werd hij er de voorzitter van en nog dat jaar sloot die Mechelse bond aan bij de pas opgerichte Landelijke Federatie van Socialistische Ziekenbonden, gelieerd met de Belgische Werkliedenpartij (BWP, voorloper van BSP, SP en sp.a).

Willem Reuter werd binnen de socialistische zuil nog beheerder van de coöperatieve De Toekomst en in 1902 betrokken bij de coöperatieve maatschappij Vooruit.

Ruzie binnen de ziekenbond zette Reuter aan tot ontslagname maar in 1906 werd hij stichter en voorzitter van de ziekenbond Gelijk en Recht.[N 1] Die fuseerde met de eerdere tot De Voorzorg toen na de Eerste Wereldoorlog de meningsverschillen bijgelegd waren en Reuter behield het voorzitterschap. Hij wist in de toenmalige 'Ouden Bruul' via een stroman de apotheek van een kopstuk van de Katholieke Partij, Victor Van Horenbeeck, op te kopen. De Christelijke Mutualiteit erkent dit wapenfeit uit 1920 als een "meesterzet". Op diezelfde locatie in de huidige Désiré Boucherystraat is er nog steeds een vestiging van de socialistische mutualiteit De Voorzorg.

De Nederlander Reuter liet zich nimmer tot Belg naturaliseren, zodat hij naar verluidt een ministerpost afsloeg maar niettemin voorzitter werd van de Belgische Werkliedenpartij.

Externe links

Bronnen

Voetnoten

  1. Gelijk en Recht valt te interpreteren als Gelijkheid en Recht, de naam van de al in 1892 mede door Willem Reuter gestichte zang- en toneelkring.