Willem Reuter: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{translation|Social engager from Mechelen}} '''Willem Reuter''' (1854-1924) was een Nederlander die naar Mechelen vluchtte om aan de militaire dienstplicht te on...')
 
(Info overnemen mag. Een artikel plaatsen door een tekst letterlijk te kopiëren is echter plagiaat en strafbaar!!!)
Regel 1: Regel 1:
 
{{translation|Social engager from Mechelen}}
 
{{translation|Social engager from Mechelen}}
  +
'''Willem Jaak Reuter''', geboren te [[wp:Den Helder|Den Helder]] op 7 augustus 1854 en overleden te Mechelen op 28 december 1924, was een socialistisch voorman te [[Mechelen]] en uiteindelijk nationaal voorzitter van de toenmalige Belgische socialistische partij.
   
  +
Door van Holland naar Mechelen te verhuizen, ontliep Reuter de militaire dienstplicht van zijn vaderland. In zijn als 'Meubelstad' bekende nieuwe thuisstad werd hij stoelenmaker en richtte hij in 1887 een stoelenmakersbond op. In 1888 werd in de [[Onze-Lieve-Vrouwestraat]] een lokale socialistische ziekenbond opgericht, waarbij Reuter in 1890 toetrad. Na enkele maanden werd hij er de voorzitter van en nog dat jaar sloot die Mechelse bond aan bij de pas opgerichte Landelijke Federatie van Socialistische Ziekenbonden, gelieerd met de [[wp:Belgische Werkliedenpartij|Belgische Werkliedenpartij]] (BWP, voorloper van <span title="Belgische Socialistische Partij">BSP</span>, <span title="Socialistische Partij">SP</span> en <span title="Socialistische Partij Anders">sp.a</span>).
'''Willem Reuter''' (1854-1924) was een Nederlander die naar [[Mechelen]] vluchtte om aan de militaire dienstplicht te ontsnappen. Na twaalf stielen en dertien ongelukken werd hij stoelenmaker.
 
   
  +
Willem Reuter werd binnen de socialistische zuil nog beheerder van de coöperatieve ''De Toekomst'' en in 1902 betrokken bij de coöperatieve maatschappij ''[[wp:Coöperatieve Maatschappij Vooruit|Vooruit]]''.
Willem Reuter ontpopte zich als [[wp:Socialisme|socialistisch]] voorman en werd voorzitter van de socialistische mutualiteit ''[[wp:Socialistische Mutualiteiten|De Voorzorg]]''. Zijn politieke meesterzet was het opkopen - via een stroman - van apotheek (Victor) Van Horenbeeck. Deze apotheker was een kopstuk van de [[wp:Fédération des Cercles catholiques et des Associations conservatrices|Katholieke Partij]]. Tot op de dag van vandaag is er in de Désiré Boucherystraat nog steeds een socialistisch [[wp:Ziekenfonds (België)|ziekenfonds]] gevestigd. <ref>[https://www.cm.be/binaries/105/çava-wandeling%202016%20LR_tcm381-175595.pdf CM - Zorg in Mechelen Vroeger & Nu (PDF)]</ref>
 
   
  +
Ruzie binnen de ziekenbond zette Reuter aan tot ontslagname maar in 1906 werd hij stichter en voorzitter van de ziekenbond ''Gelijk en Recht''.<ref group="N">''Gelijk en Recht'' valt te interpreteren als ''Gelijkheid en Recht'', de naam van de al in 1892 mede door Willem Reuter gestichte zang- en toneelkring.</ref> Die fuseerde met de eerdere tot ''De Voorzorg'' toen na de Eerste Wereldoorlog de meningsverschillen bijgelegd waren en Reuter behield het voorzitterschap. Hij wist in de toenmalige 'Ouden Bruul' via een stroman de apotheek van een kopstuk van de [[wp:Fédération des Cercles catholiques et des Associations conservatrices|Katholieke Partij]], Victor Van Horenbeeck, op te kopen. De ''[[wp:Landsbond der Christelijke Mutualiteiten|Christelijke Mutualiteit]]'' erkent dit wapenfeit uit 1920 als een "meesterzet". Op diezelfde locatie in de huidige [[Désiré Boucherystraat]] is er nog steeds een vestiging van de socialistische mutualiteit ''[[wp:Socialistische Mutualiteiten|De Voorzorg]]''.
==Externe Links==
 
  +
*[http://www.mechelenblogt.be/2016/09/naam-reuter Mechelen Blog : De naam is Reuter]
 
  +
De Nederlander Reuter liet zich nimmer tot Belg naturaliseren, zodat hij naar verluidt een ministerpost afsloeg maar niettemin voorzitter werd van de Belgische Werkliedenpartij.
*[http://goo.gl/maps/U8nig4vXZvm Streetview]
 
  +
 
==Externe links==
  +
*[https://goo.gl/maps/b3pL5pstHMm De Voorzorg in de Désiré Boucherystraat nr. 17]. Google Street View.
   
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
  +
<div class="References">
  +
*[https://www.cm.be/binaries/105/çava-wandeling%202016%20LR_tcm381-175595.pdf Zorg in Mechelen vroeger en nu] (Pdf). Christelijke Mutualiteit (2016) <small>Nagezien 2016-09-29.</small>
  +
*Smets, Jan. [[blog:/2016/09/naam-reuter|De naam is Reuter]]. Mechelen Blogt (2016-09-06) <small>Nagezien 2016-09-29.</small>
 
<references />
 
<references />
  +
</div>
  +
  +
==Voetnoten==
  +
<div class="References">
  +
<references group="N" />
  +
</div>
   
[[Categorie:Beroemdheden]]
+
[[Categorie:Politici]]

Versie van 29 sep 2016 02:09

English.gif Social engager from Mechelen

Willem Jaak Reuter, geboren te Den Helder op 7 augustus 1854 en overleden te Mechelen op 28 december 1924, was een socialistisch voorman te Mechelen en uiteindelijk nationaal voorzitter van de toenmalige Belgische socialistische partij.

Door van Holland naar Mechelen te verhuizen, ontliep Reuter de militaire dienstplicht van zijn vaderland. In zijn als 'Meubelstad' bekende nieuwe thuisstad werd hij stoelenmaker en richtte hij in 1887 een stoelenmakersbond op. In 1888 werd in de Onze-Lieve-Vrouwestraat een lokale socialistische ziekenbond opgericht, waarbij Reuter in 1890 toetrad. Na enkele maanden werd hij er de voorzitter van en nog dat jaar sloot die Mechelse bond aan bij de pas opgerichte Landelijke Federatie van Socialistische Ziekenbonden, gelieerd met de Belgische Werkliedenpartij (BWP, voorloper van BSP, SP en sp.a).

Willem Reuter werd binnen de socialistische zuil nog beheerder van de coöperatieve De Toekomst en in 1902 betrokken bij de coöperatieve maatschappij Vooruit.

Ruzie binnen de ziekenbond zette Reuter aan tot ontslagname maar in 1906 werd hij stichter en voorzitter van de ziekenbond Gelijk en Recht.[N 1] Die fuseerde met de eerdere tot De Voorzorg toen na de Eerste Wereldoorlog de meningsverschillen bijgelegd waren en Reuter behield het voorzitterschap. Hij wist in de toenmalige 'Ouden Bruul' via een stroman de apotheek van een kopstuk van de Katholieke Partij, Victor Van Horenbeeck, op te kopen. De Christelijke Mutualiteit erkent dit wapenfeit uit 1920 als een "meesterzet". Op diezelfde locatie in de huidige Désiré Boucherystraat is er nog steeds een vestiging van de socialistische mutualiteit De Voorzorg.

De Nederlander Reuter liet zich nimmer tot Belg naturaliseren, zodat hij naar verluidt een ministerpost afsloeg maar niettemin voorzitter werd van de Belgische Werkliedenpartij.

Externe links

Bronnen

Voetnoten

  1. Gelijk en Recht valt te interpreteren als Gelijkheid en Recht, de naam van de al in 1892 mede door Willem Reuter gestichte zang- en toneelkring.